ProWein

Traditiegetrouw reis ik ieder jaar in maart af naar de grootste wijnbeurs van Europa; ProWein. Deze beurs wordt ieder jaar gehouden in de Messe van Düsseldorf. Over 4 dagen verspreid komen hier ruim 60.000 bezoekers die actief zijn binnen de wijnwereld. Ruim 7000 aanbieders van wijn en gedistilleerd presenteren hier hun aanbod. De exposanten komen uit meer dan 60 verschillende landen en zijn verdeeld over tien beurshallen. Er is geen ander vergelijkbaar wijnevenement van deze omvang.

Een feestje voor de wijnliefhebbers!
 
Op zondagmorgen vertrek ik met een goede vriend of mijn zoon naar Düsseldorf. Na het parkeren van onze auto bij ons te dure hotel (de prijzen hiervan gaan drie keer over de kop) reizen wij met het openbaar vervoer richting de beurs. Omstreeks 11.30 uur betreden wij dan de beursvloer en gaan we vastberaden een selectie maken van het ruime aanbod. Natuurlijk starten we met enkele lichte wijnen, vaak uit Oostenrijk. Na meerdere witte wijnen geproefd te hebben wordt al snel de vraag gesteld of wij een rode wijn willen proeven. Proef technisch is dit niet wenselijk maar al snel gaan we overstag. Voordat ik het in de gaten heb proef ik tientallen wijnen per uur.


Van proeven wordt je hongerig en ook wij sluiten dan aan in de lange rij voor een vette curryworst. Om de smaakpapillen weer op pijl te krijgen starten we het middaggedeelte met een proeverij van fris zure mousserende wijnen.

We vervolgen onze weg met proeven, blijven aantekeningen maken en zoeken naar pareltjes die eventueel geïmporteerd kunnen worden naar Nederland.

Rond 16.00 uur wordt de dag traditie getrouw afgesloten bij de wijnstand van onze Italiaanse vrienden van wijnhuis Contra Soarda en ook daar genieten we volop van heerlijke wijnen, kazen en worstsoorten.


Om 18.00 uur is de eerste dag op de beurs ten einde en wordt de taxi gepakt om naar het centrum van Dusseldorf te gaan. Het openbaar vervoer is op de terugweg vaak geen aanrader vanwege de enorme drukte. Aangekomen in het centrum van Düsseldorf lessen we onze dorst in Zum Schlüssel; één van de vele bierbrouwhuizen in de Altstadt van Düsseldorf. Na enkele van deze goudbruine rakkers wordt het tijd om een restaurant te zoeken. Dit is bijna onmogelijk als je geen reservering hebt gemaakt; alle restaurants zijn bomvol.


Moe maar voldaan, zoeken wij rond 22.00 ons bed op en vallen als een blok in slaap. De volgende dag start vroeg met een zeer uitgebreid ontbijt en veel koffie in de konditorei, waarna de beurs opnieuw wordt opgezocht.

De maandag staat vaak in het teken van het naproeven van de eventuele interessante wijnen die op de zondag geproefd zijn en zoeken we vaak naar wijnen uit de niet bekende landen zoals; China, Mexico, Bulgarije etc. Tevens proberen wij nog enkele vaste wijnproducenten te bezoeken om hun nieuwste wijn te proeven. ’s Avonds dineren we nog heerlijk in een goed restaurant en de volgende dag gaan wij weer richting huis met een schat van indrukken en een te hoog alcoholpromillage in ons bloed 😉.

Helaas is er dit jaar geen sprake van dit verhaal, want voor de tweede maal op rij is ProWein gecanceld i.v.m. een of andere pandemie. We zullen moeten wachten tot 2022. Ik verheug mij er nu al op!!